De schepping van het moderne voetbal

In den beginne, toen hij werd gekozen tot voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, schiep Joseph ‘Sepp’ Blatter de huidige voetbalwereld. De wereld was daarvoor woest en leeg, duisternis lag op de afgrond en Sepps geest zweefde over de voetbalvelden.

Eerste dag

Sepp zei: ’Er zal conservatisme zijn’, en er was conservatisme. En Sepp zag dat het goed was. Voetbal is een sport voor ons, gewone stervelingen. Daarom zijn de spelregels ervan gestoeld op menselijke beslissingen en interpretaties. Persoonlijke fouten zijn inherent hieraan, zo bepaalt Sepp. Het is de charme van het voetbal. Elke ingreep die hieraan tornt, is per definitie fout. Vindt Hij. Vierde mannen, vijfde mannen, zesde – ze zijn niet aan te slepen. Liever nog twee extra leidsmannen erbij dan implementatie van technologische snufjes. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.

Tweede dag

Sepp zei: ‘De voetbalwereld zal onderhevig zijn aan corruptie’, en zo gebeurde het. Staten zonder geweten mogen Sepp vereren door middel van geldelijke bijdragen. Een grote collectezak zal de wereld rondgaan, en wie er wat ingooit maakt kans op aantrekkelijke privileges. Bij Sepp in het gevlei komen is het devies, om zo respectievelijk toernooien en grote finales met veel aanzien binnen te hengelen.
Iedere vier jaar moet Sepp worden herkozen. Enveloppen gevuld met duizenden dollars worden onder deuren van hotelkamers geschoven; allemaal bedoeld om Sepp meer macht te geven.
Belchinezen zouden de stadions van clubs als VFL Osnabrück, FC Oss en Admira Wacker Mödling kunnen overwoekeren, Italiaanse en Turkse clubbestuurders mogen voor onbepaalde tijd hun gang gaan. Corruptie wordt gedoogd door Sepp. Maar wees ervan doordrongen: bezint eer ge begint. Want als men tegen lamp loopt, geeft Sepp niets meer om ze. Het werd avond en het werd morgen. De tweede dag.

Derde dag

Sepp zei: ‘Laat er ijdelheid en voorts onschendbaarheid zijn.’ En zo gebeurde het. Niets kan Hem gebeuren. Sepp blijft onaangetast op zijn troon zitten, zolang Hij het wil. Aandacht, zowel positief als negatief, is het hoogst haalbare. Megalomanie is hem niet vreemd.
Wanneer Sepp van een podium valt, is er niets aan de hand. Gewone stervelingen liggen nadien op de intensive care, met hun schedel in gruzelementen. Na drie maanden verlaten ze met een geamputeerd been en half blind het ziekenhuis, voor het leven getekend. Sepp niet. Sepp zal niets gebeuren. Nu niet, nooit niet. Sepp bepaalt zelf zijn lot. En Sepp zag dat het goed was. Het werd avond en het werd morgen. De derde dag.

Vierde dag

Sepp zei: ‘Racisme wordt oogluikend toegestaan, er is voldoende ruimte voor willekeur.’ En zo gebeurde het. Types als Mario Balotelli mogen worden uitgefloten, een ferm geplaatste puto negro de mierda is altijd aardig. Ze moeten zich niet zo aanstellen. De ene keer zeggen we er wel wat van, de andere keer niet. Luis Suàrez kan zijn gang gaan en zijn slachtoffers zijn niet in de gelegenheid om te klagen. Russische supporters mogen er lustig op los beledigen en er mag gewoon ‘kankerneger!’ worden gezegd tegen scheidsrechters en hun gevolg. Handje schudden en klaar is Kees. Vergiffenis, verzoening en incasseringsvermogen moeten onder onze gekleurde medemens gemeengoed worden, omdat Hij dit zo heeft bepaald. En Sepp zag dat het goed was. Het werd avond en het werd morgen. De vierde dag.

Vijfde dag

Sepp zei: ‘Er zal een gebrek aan incasseringsvermogen zijn.’ En zo schiep Sepp voor zichzelf incasseringsvermogen en tegelijkertijd het gebrek hieraan. Iedereen zal zich moeten conformeren aan zijn ideeën. Wie niet gelooft in Sepp zal zwart brood eten. Tegenspraak wordt door Sepp niet geduld en is fataal. Iedere tegenstander zal worden kaltgestellt. Wie niet voor is, is tegen en everything you say can and will be used against you. Buigen voor Sepp, eenieder die iets wil bewerkstelligen op de burelen van de FIFA moet het doen. Iedere notabele die zich nederig opstelt, maakt kans op een baan bij diezelfde FIFA. Inclusief legio declaratiemogelijkheden. Het is kiezen: of een voetbalmelaats worden of Sepp aanbidden, met de respectievelijke gevolgen van dien. En Sepp zag dat het goed was. Het werd avond en het werd morgen. De vijfde dag.

Zesde dag

Sepp zei: ‘Laat er zelfredzaamheid en opportunisme zijn.’ Sepp blijft zitten waar Hij zit, het Zwitserse pluche voelt veel te zacht aan. Niet voor niets, kan Hij de op dag één gemaakte schoonheidsfoutjes naar eigen inzicht corrigeren. Laatst nog. ‘Ik mag doodvallen als die camera op de doellijn er niet komt.’ Sepp vertrekt voorlopig niet naar gene zijde, de camera-op-doellijn zal er komen. Alles om in het zadel te blijven. Overleven zal Hij, als enige. En Sepp zag, weliswaar met lichte tegenzin, dat het goed was. Het werd avond en het werd  morgen. De zesde dag.

Zevende dag

Zo werd de voetbalwereld in al haar rijkdom voltooid. Op de zevende dag was Sepps schepping voltooid en rustte hij. Deze dag liet Hij zich uitgebreid fêteren met glazen Moët & Chandon, scheepsladingen kaviaar, exclusieve ganzenleverpaté en Zeeuwse oesters, uiteraard geserveerd in de meest luxueuze verblijven die puissant rijke landen als Rusland en Qatar te bieden hebben. Protserige jachten, extravagante hotels en exclusieve horecagelegenheden zijn bezaaid met bestuurders uit bananenrepublieken, die bijna een orgasme krijgen van nederigheid – oeps, daar kletste weer een toastje Beluga kaviaar tegen de huig van Sepp.

En de voetbalwereld, met al haar trouwe volgelingen en liefhebbers, zag dat het fout was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *