NK kapsalon eten groot succes

WINTERSWIJK – Een aluminium bakje met shoarmavlees, sla, friet en daarover gesmolten kaas. Dit zijn de ingrediënten van het Turks-Rotterdamse gerecht kapsalon, dat de nieuwste rage is onder jongeren. Anticiperend op deze trend werd afgelopen zaterdag in het Gelderse Winterswijk het officieuze open Nederlands Kampioenschap kapsalon eten gehouden. Een kolfje naar de hand voor studerend Nederland, dat uit alle windstreken naar sporthal de Pelkwijk was gekomen.

Studeren = eten

Ze kwamen uit alle hoeken van Nederland; zo stonden er deelnemers uit Stadskanaal, Middelburg, Venray, Alkmaar en Amersfoort op de deelnemerslijst. De deelnemers zijn vrijwel allemaal in de leeftijd van 19 tot 25 jaar, dat er op zou kunnen duiden dat veel studenten kapsalon eten. Toeval? Niet echt, volgens hoofd van de organisatie, Hans Jochemsen. ‘Mensen in deze leeftijdscategorie zijn vooral studenten, en die gaan nog vaak uit. Op zaterdagavond willen met name de jongens niet met een lege maag slapen. Vroeger namen we genoegen met een uitsmijter of een broodje kroket, nu zijn het vooral de buitenlandse gerechten die in trek zijn. Döner kebab wordt nog steeds het meest gegeten, maar de kapsalon boekte de afgelopen jaar flinke terreinwinst.’
Toch is er nog iets opvallends aan het deelnemersveld. Er is namelijk geen enkele vrouw op de deelnemerslijst te bekennen. Hierover zegt Jochemsen: ‘De reden hiervoor is denk ik simpel: vrouwen letten op de lijn en zijn van nature geen grote eters.’

Trend uit de Verenigde Staten

Vanwaar een eetwedstrijd? En waarom in de Achterhoek, waar snert en havermoutpap nog steeds heel populair is? Jochemsen: ‘Deze vorm van competitie is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar men al decennia lang zogeheten eating contests houdt. En er was al eens een Nederlands kampioenschap frikandellen eten gehouden. Dus was te verwachten dat er ook voor andere snacks wedstrijden zouden komen. Aanvankelijk was voor Winterswijk gekozen omdat dan ook mensen uit Duitsland, dat veel Turkse immigranten heeft, mee konden doen. Toen bleek dat er te weinig animo uit Duitsland was, heeft de organisatie ervoor gekozen toch in Winterswijk te blijven.’

Waar een wedstrijd is, zijn er ook spelregels. In een uur moeten de aanwezige deelnemers zoveel mogelijk kapsalons zien op te eten. Degene met de meeste kapsalons achter de kiezen, wint de wedstrijd. Er wordt geen rekening gehouden met de eettechniek, als maar 95 % van elke bak binnensmonds blijft. Bij het NK frikandellen eten ging de winnaar na maar liefst 24 frikandellen achter de kiezen er met de hoofdprijs vandoor, dus dat beloofde wat voor deze wedstrijd.

Mister Kapsalon

De deelnemers zelf, wat vinden zij ervan? Uit de verschillende reacties blijkt wel wat voor gemêleerd gezelschap in Winterswijk aanwezig is. Local hero Aldo Olyslager uit Doetinchem is bijvoorbeeld duidelijk in zijn antwoord: ‘Het is weer eens wat anders dan de erwtensoep van mijn moeder. En zo’n festijn is toch gewoon machtig mooi!’
Sander van der Zee uit Spanbroek eet kapsalon niet omdat hij het lekker vindt, het helpt nu eenmaal goed tegen de kater zondagochtend. Althans, dat beweert hij. ‘Op zaterdag moet ik altijd korfballen, en na de wedstrijd gaan we in de kantine meteen aan het bier. Dit gaat zo tot vier uur ‘s nachts door. Natuurlijk krijg je dan ook honger, dus dan koop je ergens wat te eten. Vroeger trokken we altijd een frikandel uit de muur bij de Febo. Maar toen kwam een vriend met het voorstel een kapsalon te proberen. En ik had zoiets van: ach ja, waarom niet? En toen ik die avond voor het eerst een kapsalon at, had ik de volgende dag geen kater. De week erop heb ik hetzelfde geprobeerd en ik had weer geen kater. Sindsdien eet ik na het stappen altijd een kapsalon. Inmiddels sta ik in Spanbroek bekend als Mister kapsalon!’ Sander eet het dus uit noodzaak. ‘Ik vind het eigenlijk niet zo lekker, maar het is mijn medicijn tegen de hoofdpijn de volgende dag.’

Volgend jaar weer?

De wedstrijd dan. Om drie uur ’s middags precies blies Bilal Sahin van het Turkse restaurant Sahin in Winterswijk op zijn fluit, als startsein van het eetfestijn. Na een uur bikkelen en smikkelen kon de 23-jarige Daan Buitelaar uit Breda als winnaar worden aangewezen, met vier en een halve bak kapsalon. Hij was zeer verheugd met de overwinning, maar had de zege niet voor onmogelijk gehouden. ‘Ik wist dat ik kon winnen, ik had tijdens carnaval veel geoefend. Toen kon ik een keer vijf kapsalons achter elkaar op.’ De wedstrijd had voor de student vrijetijdskunde echter wel een zure nasmaak, toen hij na afloop een gedeelte van zijn geleverde arbeid moest achterlaten in de wc. Niettemin kon hij toch nog op tijd én monter verschijnen voor de prijsuitreiking, verricht door commissaris van de Koningin in Gelderland Clemens Cornielje. Buitelaar nam de bloemen en de cheque van 200 euro opgetogen in ontvangst, en beloofde volgend jaar zijn titel te komen verdedigen. Hans Jochemsen was verheugd met de opkomst en alle aandacht. ‘Gezien de enthousiaste deelnemers en alle aandacht er omheen, kun je wel zeggen dat dit evenement geslaagd is. Dit kampioenschap gaat volgend jaar dan ook zeker weer plaatsvinden. En dan hopelijk nog groter, met nog meer deelnemers en publieke belangstelling. Ik heb er nu al zin in!’ Het mag duidelijk zijn, kapsalon eten is hot.

Foto: wikipedia.org

Note: dit stuk is fictief. Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *