Primož Roglič, ex-schansspringer?

Beste lezer,

Kent u de rubriek ‘Wist je dat…’? Zo ja, dan weet u ook dat deze rubriek vaak voorkomt in clubbladen, schoolagenda’s en op websites vol onbenullige wetenswaardigheden?
Daarom, wist u dat… een van de beste wielrenners van dit moment ooit aan schansspringen deed? Dat deze man een Sloveens paspoort heeft en voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma rijdt? En dat de waaghals in kwestie Primož Roglič heet?

Toch kan ik me voorstellen dat u denkt: leuk en aardig allemaal, maar hoe komt u aan deze beweringen?

Rugnummer 166

Om bovenstaande wetenswaardigheden wat context mee te geven, moeten we terug naar de Ronde van Frankrijk van 2017. Primož Roglič’ eerste Tour.
Al in de eerste etappe was de Sloveen gevallen, daarom richtte hij zich vanaf dat moment op een etappezege. Daartoe had hij de 15e etappe naar skioord Serre Chevalier uitgekozen. Onderweg moesten de Alpenreuzen Croix de Fer, Telegraphe en Galibier worden beklommen.

Bij wielerinsiders was Roglič al een bekende naam, voornamelijk dankzij de tijdritten in de Ronde van Italië van het jaar ervoor, waarin hij 2e en 1e werd. Maar voor het grote publiek was dit de echte kennismaking met de renner uit de Nederlandse Lotto-Jumboformatie. Wie was hij? Waar kwam hij vandaan? Hoever reikten zijn mogelijkheden?

Dijkstra & Ducrot

Gelukkig kunnen we op zulke momenten altijd rekenen op het onvolprezen NOS-wielercommentatorduo Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Omstreeks half drie in de middag. Na enkele inleidende beschietingen informeerde het duo D & D de kijker voor het eerst over de vorige professie van Primož Roglič, rugnummer 166 van de Tour de France van 2017.

Amper twintig minuten later (14.54). De verhoudingen in de kopgroep worden steeds duidelijker.

Ongetwijfeld ligt het aan ondergetekende. Maar ik heb niet terug kunnen vinden dat Primož Roglič uit Slovenië daadwerkelijk heeft deelgenomen aan de Olympische Winterspelen van 2010. Ook niet, bijvoorbeeld, als (reserve)onderdeel van de Sloveense springploeg bij de landenwedstrijd.

Wellicht bent u daarom (ook) nog niet volledig overtuigd. Het volgende fragment. Klokslag 15.02. Iets met afdalen.

15.37. Duiding voor de mensen vroeg van hun werk zijn thuisgekomen. En net zijn ingeschakeld. Roglič demarreerde zojuist uit de kopgroep. Hij is hard op weg een etappezege binnen te hengelen.

Vooruit, iedereen mag het weten. Primož Roglič stormt net na vieren Serre Chevalier binnen. Zijn eerste etappezege in de Ronde van Frankrijk wordt een feit. Solo nog wel. Dat wordt begeleid met de volgende woorden:

.

De Sloveen reed een paar dagen later als 38e algemeen Parijs binnen. Drie maanden na deze etappewinst werd Roglič 2e op het WK tijdrijden – achter een ongenaakbare Tom Dumoulin, maar vóór viervoudig Tourwinnaar Chris Froome.

2018 & 2019

In de eerste helft van 2018 maakte Primož Roglič de definitieve sprong (ha-ha!) naar de wereldtop: hij wist de sterk bezette rondes van het Baskenland, Romandië en Slovenië te winnen. In de Tour de France van 2018 reed hij met de besten mee. Het resulteerde in een etappezege en een 4e plaats in het eindklassement.

2019 verliep nagenoeg perfect voor Roglič, met onder andere winst van de Ronde van Spanje (plus puntentrui) en kleinere rondjes UAE Tour, Tirreno-Adriatico, (wederom) Ronde van Romandië.

In het rare coronajaar 2020 won Roglič opnieuw de Ronde van Spanje. Ook moest hij de bitterste pil uit zijn carrière slikken: na in de Tour de France lang aan de leiding hebben gereden, werd Roglič op de voorlaatste dag uit de gele trui gereden door landgenoot, vriend en supertalent Tadej Pogačar. Roglič 2e algemeen, Pogačar 1e.

2021 was dan weer een jaar met hoogte- en dieptepunten. De Sloveen verlengde zijn abonnement op de winst van de Vuelta en werd Olympisch kampioen tijdrijden in Tokio, maar viel al vroeg uit in wat voor hem dé wedstrijd van dit jaar moest worden, de Tour de France.

Vermoedelijk gaat u het nog regelmatig tegenkomen in voorbeschouwingen, overpeinzingen en diepgravende analyses waarin de Sloveen figureert. Primož Roglič, momenteel een van de beste wielrenners ter wereld, is een ex-schansspringer.

Update I: Humberto Tan deed hierover ook een duit in het zakje in talkshow De Wereld Draait Door. (Bron: dwdd.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *