Randy reist: Sydney Opera House

Regelmatig plaats ik op dit blog foto’s van mijn reizen. Dit keer foto’s van het Royal Opera House, het wereldberoemde concertgebouw in Sydney, Australië.

Ik kan hier verhalen over de bouw en betekenis van het Sydney Opera House, maar dat is vooral Wikipedia-kennis. Daarom, twee weetjes die ik tijdens de rondleiding in het Opera House oppikte.

Weetje I

De bouw van het Opera House bleek veel moeizamer en complexer te zijn dan vooraf ingeschat. Zodoende werd de architect, de Deen Jørn Utzon, nog voordat de bouw afgerond was, op non-actief gezet. Daarop ging hij terug naar thuisland Denemarken.

Toen het gebouw eenmaal was afgebouwd, was Utzon bij de feestelijke opening in 1973 niet welkom. Sterker nog, tot aan zijn dood (in 1994) zette hij geen voet meer op Australische bodem. De architect en bedenker van het Opera House Jørn Utzon heeft zijn (verreweg) beroemdste creatie dus nooit in het echt mogen aanschouwen.

Vandaag de dag draagt een conferentiezaal in het Opera House zijn naam. En hoewel een kleine handreiking, is het een teken dat de Australiërs zijn werk inmiddels onderkennen.

Weetje II

Ondanks dat hij meerdere keren in het Opera House optrad, meed de tenor Luciano Pavarotti consequent delen van het Opera House. Dit vanwege het paarse tapijt (zie foto’s). Want de Italiaan, streng katholiek, was ervan overtuigd dat het betreden van de paarse ondergrond onheil zou brengen.

Pavarotti trad onder andere in 1983 op in het Opera House en overleed in 2007 op 72-jarige leeftijd.

Klik op de eerste foto linksboven om de foto’s te bekijken. Door het fotoalbum bladeren kan door te swipen (telefoon/tablet) of de cursortoetsen te gebruiken (desktop).

Benieuwd naar andere foto’s? Bekijk dan hier het overzicht van de tot nu geplaatste fotoverzamelingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *