Randyblogs op hardgras.nl: De laatste wedstrijd

Dit verhaaltje verscheen eerder op hardgras.nl, digitale poot van literair voetbaltijdschrift Hard Gras. Opdracht: schrijf in maximaal 250 woorden, en geen woord meer, een voetbalgerelateerde anekdote. 

De laatste wedstrijd

Twee jaar nadat AGOVV haar rentree in het betaalde voetbal had gemaakt, stond ik als neutrale toeschouwer voor het eerst tussen de fanatiekste supporters van Feyenoord. Tijdens een onbeduidend oefenwedstrijdje tegen Chelsea, in de Kuip. Van die middag heb ik niet veel onthouden. Maar wel dat afgezien van het keurige Hand in Hand en Wie lof joe Fey’nooh’d wie doe, het vooral een orgie van verbaal geweld was.

Andrij Shevchenko, de vuile homo.
John Terry, wiens amoureuze escapades toen duidelijk nog niet bekend waren, een rukker.
De moeder van Arjen Robben, een hoer en iets met een dodelijke ziekte. Klaarblijkelijk had ze iedereen op de tribune in bed mogen verwelkomen. En die doofstomme Arjen maar warmlopen, pal voor hun neus.

Ik moest weer aan die middag denken, omdat vorige week zaterdag AGOVV haar laatste wedstrijd als betaald voetbal organisatie speelde. Ook in de Kuip. Ook tegen Feyenoord. Het bleef 0 – 0; een bloedeloos galgenmaal, twee dagen later werd de executie voltrokken.
Arme spelers – sommigen moeten waarschijnlijk stoppen als prof. Voetballers met namen als Hengelman, Kaak, Pinarci, noodgedwongen naar het arbeidsbureau. ‘De afgelopen tijd was ik een trotse profvoetballer. Mijn laatste wedstrijd speelde ik zelfs nog tegen Feyenoord. Ik had Graziano Pellè, die veelscorende gladjanus, in mijn zak. Niet lang daarna ging mijn club failliet.’

Hoe zouden de blauwhemden hun uitzwaaipartijtje in de Kuip hebben beleefd? Oh wat zou het cru zijn, voetballen voor een voormalig geheelonthoudersvereniging, de Feyenoord-aanval keurig droogleggen, en dan toch, in je laatste wedstrijd als prof, uitgemaakt worden voor alles wat lelijk is.
Voor hoerenzoon.
Voor dronkenlap, zo blauw als een oud-Hollands tientje.
Voor rukker. Of anders, voor werkloze rukker.

Apeldoornse voetbalvereniging AGOVV (Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder, Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereniging) ging in 2013 failliet. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *